In het deelonderzoek 'MKB-indicatorbedrijf: de vleeswarenproducent' is voor een vleeswarenproducent in kaart gebracht welke verplichtingen de meeste regeldruk veroorzaken. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met bedrijven uit de sector en brancheorganisatie de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV).
Keuze voor MKB-indicatorbedrijf: de vleeswarenproducent
Met de VNV is afgestemd dat het MKB-indicatorbedrijf voor dit onderzoek een vleeswarenproducent met personeel (15 tot 50 werknemers) is. Deze bedrijven hebben te maken met alle verplichtingen voortkomend uit wet- en regelgeving: ondernemers-, werkgevers- en sectorspecifieke verplichtingen. Voor de uitvoering van het MKB-indicatorbedrijven onderzoek is gesproken met vijf referentiebedrijven.
De figuur geeft een samenvatting van de belangrijkste resultaten van het onderzoek naar regeldruk voor het MKB-indicatorbedrijf ‘de vleeswarenproducent’.
De regeldrukkosten van de verplichtingen kunnen voor een bedrijf dat aan dezelfde kenmerken voldoet als het indicatorbedrijf oplopen tot € 100.000 per jaar. Omdat geen enkel bedrijf gelijk is kunnen deze regeldrukkosten tussen bedrijven binnen een sector onderling dus in omvang verschillen. Dit hangt bijvoorbeeld samen met de omvang van een bedrijf en verschillen in activiteiten tussen bedrijven. De berekende regeldruk van het MKB-indicatorbedrijf is dus geen gemiddelde van de sector. De berekende regeldruk geeft echter wel een indicatie van de regeldruk waar een bedrijf binnen de sector tegenaan kan lopen.
De regeldrukkosten voor het MKB-indicatorbedrijf de vleeswarenproducent bestaan voor 35% uit interne en 65% uit externe kosten.
In totaal zijn er 87 verplichtingen van toepassing. 15 verplichtingen komen weinig voor en zijn niet meegenomen in het onderzoek. Van de 72 verplichtingen vinden ondernemers 15% slecht werkbaar, 29% redelijk werkbaar en 56% goed werkbaar.
Ten slotte wordt aangegeven welke verplichtingen als meest belastend worden ervaren:
Inhuren arbodienst; doorbetalen loon (langdurig verzuim); ontslag met wederzijds goedvinden; transitievergoeding; begeleiden van niet-functionerende medewerker; re-integreren van zieke medewerker; doorbetalen loon (kort verzuim); uitvragen CBS; UBO-register; voedselveiligheidsplan.
Wettelijke verplichtingen
In samenwerking met MKB-Nederland en de VNV is een overzicht van 87 wettelijke verplichtingen opgesteld voor een vleeswarenproducent. 15 verplichtingen komen te weinig voor en zijn buiten beschouwing gelaten. Van de overgebleven 72 verplichtingen blijkt dat 85% redelijk totgoed werkbaar is. Ongeveer 15% van de verplichtingen vinden ondernemers slecht werkbaar. Er zijn geen verplichtingen als niet-werkbaar beoordeeld.
Tien meest belastende verplichtingen voor een vleeswarenproducent
Onderstaande matrix toont de 10 verplichtingen die vleeswarenproducenten als meest belastend ervaren. Hieronder vallen verplichtingen die veel regeldrukkosten veroorzaken en/of als niet of slecht werkbaar worden beoordeeld.
In de regeldrukmatrix voor de vleeswarenproducent wordt de regeldruk van de 10 meest belastende verplichtingen gevisualiseerd. Op de horizontale as zijn de regeldrukkosten weergegeven. De verticale as toont de werkbaarheid van de regeldruk, ofwel de mate waarin de ondernemers de wet- en regelgeving als belastend ervaren. De 10 meest belastende verplichtingen scoren hoog op regeldrukkosten (horizontale as) en/of hoog op de mate waarop ondernemers de verplichtingen als slecht- of niet werkbaar ervaren (verticale as). Het gaat om de volgende 10 verplichtingen:
Inhuren arbodienst
Doorbealen loon (langdurig verzuim)
Ontslag met wederzijds goedvinden
Transitievergoeding
Begeleiden van niet-functionerende medewerkers
Re-integratie
Doorbetalen loon (kort verzuim)
CBS uitvragen
UBO-register
Voedselveiligheidsplan
Wat gebeurt er met de uitkomsten van het onderzoek?
De uitkomsten van het deelonderzoek naar de meest belastende verplichtingen voor het MKB-indicatorbedrijf de vleeswarenproducent wordt door het kabinet gebruikt als input voor een reductieprogramma. Hierin wordt gekeken hoe de regeldruk binnen de sector kan worden aangepakt. Zodra het reductieprogramma klaar is, zal via deze website de stand van zaken worden bijgehouden.