Uitkomsten onderzoek MKB-indicatorbedrijven sector voedselmiddelenindustrie
In het deelonderzoek 'MKB-indicatorbedrijf: de vleeswarenproducent' is voor een vleeswarenproducent in kaart gebracht welke verplichtingen de meeste regeldruk veroorzaken. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met bedrijven uit de sector en brancheorganisatie de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV).
Keuze voor MKB-indicatorbedrijf: de vleeswarenproducent
Met de VNV is afgestemd dat het MKB-indicatorbedrijf voor dit onderzoek een vleeswarenproducent met personeel (15 tot 50 werknemers) is. Deze bedrijven hebben te maken met alle verplichtingen voortkomend uit wet- en regelgeving: ondernemers-, werkgevers- en sectorspecifieke verplichtingen. Voor de uitvoering van het MKB-indicatorbedrijven onderzoek is gesproken met vijf referentiebedrijven.
Wettelijke verplichtingen
In samenwerking met MKB-Nederland en de VNV is een overzicht van 87 wettelijke verplichtingen opgesteld voor een vleeswarenproducent. 15 verplichtingen komen te weinig voor en zijn buiten beschouwing gelaten. Van de overgebleven 72 verplichtingen blijkt dat 85% redelijk tot goed werkbaar is. Ongeveer 15% van de verplichtingen vinden ondernemers slecht werkbaar. Er zijn geen verplichtingen als niet-werkbaar beoordeeld.
Tien meest belastende verplichtingen voor een vleeswarenproducent
Onderstaande matrix toont de 10 verplichtingen die vleeswarenproducenten als meest belastend ervaren. Hieronder vallen verplichtingen die veel regeldrukkosten veroorzaken en/of als niet of slecht werkbaar worden beoordeeld.
Wat gebeurt er met de uitkomsten van het onderzoek?
De uitkomsten van het deelonderzoek naar de meest belastende verplichtingen voor het MKB-indicatorbedrijf de vleeswarenproducent wordt door het kabinet gebruikt als input voor een reductieprogramma. Hierin wordt gekeken hoe de regeldruk binnen de sector kan worden aangepakt. Zodra het reductieprogramma klaar is, zal via deze website de stand van zaken worden bijgehouden.