Uitkomsten onderzoek MKB-indicatorbedrijven sector bouw
In het deelonderzoek 'MKB-indicatorbedrijf: de aannemer' is in kaart gebracht welke verplichtingen de meeste regeldruk veroorzaken voor een aannemer. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met bedrijven uit de sector en brancheorganisaties Koninklijke Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland.
Keuze voor MKB-indicatorbedrijf: de aannemer
Met Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland is afgestemd dat het MKB-indicatorbedrijf voor dit onderzoek een middelgroot aannemersbedrijf is met 20 tot 30 personeelsleden en die bouwactiviteiten (met name bouwen, verbouwen en onderhouden) uitvoert in opdracht van particulieren, bedrijven en/of woningbouwcorporaties. Het indicatorbedrijf is niet representatief voor de grootste groep leden van Bouwend Nederland. De grootste groep leden zijn leden met minder dan 1 miljoen euro aan omzet. Een nadeel van deze categorie is dat vaak niet alle verplichtingen van toepassing of bekend zijn. Het voordeel aan het gekozen MKB-indicatorbedrijf is dat deze aan het grootste deel van de verplichtingen moet voldoen. Voor de uitvoering van het MKB-indicatorbedrijven onderzoek is gesproken met vier referentiebedrijven.
Wettelijke verplichtingen
In samenwerking met MKB-Nederland, Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland is een overzicht van 81 wettelijke verplichtingen opgesteld voor het MKB-indicatorbedrijf de aannemer. 12 verplichtingen komen te weinig voor en zijn buiten beschouwing gelaten. Van de overgebleven 69 verplichtingen blijkt dat 80% redelijk tot goed werkbaar is. Ongeveer 20% van de verplichtingen vinden ondernemers slecht werkbaar. Geen van de verplichtingen wordt beoordeeld als niet-werkbaar.
Tien meest belastende verplichtingen voor aannemers
Onderstaande matrix toont de 10 verplichtingen die aannemers als meest belastend ervaren. Hieronder vallen verplichtingen die veel regeldrukkosten veroorzaken en/of als niet of slecht werkbaar worden beoordeeld.