Belangrijkste conclusies onderzoek naar MKB-indicatorbedrijven

De regeldruk voor de MKB-indicatorbedrijven is per sector beschreven in een deelrapport. De resultaten van de verschillende MKB-indicatorbedrijven zijn geanalyseerd, waaruit een algemeen beeld van de regeldruk komt.

Bedrijven hebben te maken met veel verplichtingen

De onderzochte MKB-indicatorbedrijven moeten voldoen aan 71 tot 93 wettelijke verplichtingen.  Het aantal verplichtingen is geen directe indicatie voor de hoogte van de regeldruk bij ondernemers. Echter, uit het onderzoek blijkt dat ondernemers moeite hebben met het krijgen van inzicht in alle geldende verplichtingen.

Aantal verplichtingen per MKB-indicatorbedrijf

Beeld: SIRA Consulting

Gemiddeld 21% van de verplichtingen wordt ervaren als slecht of niet-werkbaar

Van de verplichtingen die nader zijn geanalyseerd over de 6 sectoren wordt gemiddeld 79% beoordeeld als redelijk tot goed uitvoerbaar en 21% als slecht tot niet-werkbaar. Bij de beoordeling van de werkbaarheid is nagegaan welke regeldrukaspecten daarbij een rol spelen. Het gaat dan om regeldrukaspecten als tijdsbesteding, kosten, onduidelijkheid of complexiteit van de verplichting, doorlooptijden en dienstverlening.

Werkbaarheid van verplichtingen

Werkbaarheid van verplichtingen
Werkbaarheid van verplichtingen
Goed werkbaar40%
Redelijk werkbaar39%
Slecht werkbaar19%
Niet-werkbaar2%

De grafiek laat de gemiddelde verhouding zien van verplichtingen die ondernemers zien als goed werkbaar (40%), redelijk werkbaar (39%), slecht werkbaar (19%) en niet-werkbaar (2%).

Brontabel als csv (118 bytes)

Regeldrukkosten bestaan voor een groot deel uit externe kosten

Regeldrukkosten bestaan voor 30 tot 40% uit interne kosten en 60 tot 70% uit externe kosten. Bij diverse verplichtingen moet een ondernemer een beroep doen op externe deskundigen. Voorbeelden hiervan zijn de verplichte betrokkenheid van een Arbodienst of diverse technische keuringen. Ook bij onduidelijkheid over de verplichting schakelen ondernemers vaak externen in. Voor veel ondernemers zorgt dit voor hoge kosten. 

Verhouding interne vs externe kosten

Verhouding interne vs externe kosten
Verhouding interne kosten vs externe kosten voor wettelijke verplichtingen
Interne kosten (uren x loon)30%
Externe kosten70%

De grafiek laat de gemiddelde verhouding zien van verplichtingen die ondernemers zien als goed werkbaar (40%), redelijk werkbaar (39%), slecht werkbaar (19%) en niet-werkbaar (2%).

Brontabel als csv (134 bytes)

Sommige wettelijke verplichtingen hebben een grotere financiële impact op kleinere mkb-ondernemers

Wettelijke verplichtingen kunnen relatief gezien een grotere impact hebben voor kleine ondernemers. Daarnaast laat het onderzoek zien dat de werkbaarheid van een verplichting, die iedere sector in principe op een vergelijkbare wijze moet uitvoeren, verschillend kan zijn.

De regeldrukkosten hebben een directe en merkbare financiële impact op de winstgevendheid van mkb-ondernemers

Uit de berekening van de regeldrukkosten per MKB-indicatorbedrijf blijkt de regeldruk direct van invloed te zijn op de winstgevendheid. De verplichtingen die de meeste regeldrukkosten veroorzaken voor alle MKB-indicatorbedrijven hangen samen met de volgende thema’s:

  1. Arbeidsbescherming en gelijke behandeling
  2. Belastingen en financiën
  3. Sectorspecifieke verplichtingen

Meest belastende verplichtingen

Het onderzoek laat zien welke verplichtingen met hoge regeldrukkosten en/of hoge beleefde regeldruk prioriteit heeft volgens de mening van de betrokken brancheorganisaties. Daaruit komt een overzicht van verplichtingen die de ondernemers binnen de 6 sectoren als meest belastend ervaren. 

Meest belastende verplichtingen binnen de 6 onderzochte sectoren

Beeld: SIRA Consulting

Wat gebeurt er met de uitkomsten van het onderzoek?

De uitkomsten van het deelonderzoek naar de meest belastende verplichtingen voor MKB-indicatorbedrijven binnen 6 sectoren wordt door het kabinet gebruikt als input voor een reductieprogramma. Hierin wordt gekeken hoe de regeldruk binnen de sector kan worden aangepakt. Zodra het reductieprogramma klaar is, zal via deze website de stand van zaken worden bijgehouden.